Activități /Întâlnirea Comitetului Executiv al Consiliului Mondial pentru Pace

 

 

Executive Committee Meeting of the World Peace Council, Damascus, Syria 23-25 October 2009

 

In perioada 23-25 octombrie 2009 la Damasc, Siria, a avut loc intalnirea Comitetului Executiv al Consiliului Mondial pentru Pace, la care Consiliului Roman pentru Pace. a fost reprezentat de Dl Cristian Ciobanu

Cele 34 de delegatii (lista participantilor), in urma discutiilor au exprimat puncte de vedere comune asupra urmatoarelor probleme:

  1. Conflictele generate de politicile imperialiste au fost exacerbate de criza economica. Competitia dintre puterile imperialiste pe fondul crizei a dus la concedieri, somaj, si o scadere a nivelului de trai. Conform unui raport O.N.U. in lume 1 miliard de oameni sufera de foame. Comparativ in 2008 cheltuielile militare au atins cifra de 1,46 trilioane dolaridin care aproape jumatate cheltuiti numai de S.U.A.
  2. W.P.C. sustine folosirea energiei regenerabile fara ca aceasta sa devina la randul ei o sursa de profit pentru corporatiile multinationale.
  3. In ciuda schimbarilor administratia S.U.A. promoveaza in continuare o politica imperialista si de agresiune sustinuta prin amplasarea de noi baze militare. Desi initial S.U.A. au retras planul de aparare antiracheta, noua abordare este identical doar ca presupune mutarea facilitatilor mai spre sud.
  4. U.E. si-a intensificat politica imperialista prin tratatul de la Lisabona incluzand cresterea capacitatii militare in concordant cu obiectivele N.A.T.O., si-a marit prezenta militara in Afganistan in incercarea de a se intari in competitia cu S.U.A. Fortele armate ale U.E. au ca scop apararea intereselor imperialistea atat in interiorul cat si in exteriorul Europei, astfel cele mai recente actiuni au avut ca scop formarea unei forte miitare in tarile scandinave cu scopul de a proteja rezervele de gaz si petrol din zona Arctica de interesele Rusiei.
  5. Prin sustinerea Comitetului Executiv al Consiliului Mondial pentru Pace,  in zona Orientului Mijlociu s-a dorit sa se reflecta importanta pe care o acorda acestei zone strategice. W.P.C. sustine victimele palestiniene ale agresiunilor Israelului si de asemenea indeamna la rezistenta poporul libanez si Palestinian.
  6. W.P.C. acuza lovitura de stat din Honduras si cere restaurarea ordinii constitutionale. De asemenea W.P.C. saluta decizia Ecuadorului de a inchide baza militara a S.U.A. de la Manta si denunta amplasarea de astfel de baze in Columbia, Panama si Peru.
  7. W.P.C. condamna crearea centrului de comanda al S.U.A. din Africa si incercarea de mutarea a bazelor militare americane din Germania in Africa. De asemnea W.P.C. isi declara solidaritatea cu poporul din Sahara de Vest singura tara din Africa care se afla inca sub ocupatie.

La Damasc, Comitetul Executiv al W.P.C. a adoptat un comunicat final (detalii) si 6 rezolutii de solidaritate. Acestea sunt:

Resolution about the solidarity with the victims of “Agent Orange” in Vietnam (details...)
Resolution on Peace-disturbing role of USA in Pakistan (details...)
Resolution of Solidarity with the Palestinian People (details...)
Solidarity Resolution with Syria (details...)
Resolution on the Cyprus problem (details...)
Resolution on the Solidarity with Korea (details...)